Vitualna šetnja

Virtualna šetnja je tehnologija prikazivanja prostora kojom je omogućeno bolje prikazivanje nekretnina, turističkih smještaja, destinacija, gradova, raznih građevina i sve ostalo što se može prikazati slikom. Radi se zapravo o naprednoj panoramskoj fotografiji. Fotograf mora dobro poznavati tehnike fotografije i obradu u programima poput Photoshopa koji je osnova za bilo kakve digitalne manipulacije i korekcije. Potrebno je poznavati način rada digitalnih DSLR foto aparata te dosta dodatne opreme poput panoramske glave, profesionalnih objektiva i raznih softvera.
Da bi se stvorilo virtualnu šetnju, potrebno je otići na mjesto koje se želi prikazati u pravo doba dana kada je osvjetljenje najidealnije. To opet ovisi o samoj lokaciji i onome što se prikazuje. Ponekad je potrebno slikati tokom cijelog dana kako bi se dobilo najbolje fotografije. Fotografija se u ovom smislu pretežito razlikuje po tome da li se prikazuje interijer ili eksterijer. Za interijer je potrebno što više svijetla ali na to ne možete puno utjecati jer je rasvjeta tamo gdje je. Eventualno možete u nekim mračnim kutovima postaviti neku svijeću ili stolnu lampu da izvučete detalje. Najbitnije je doći dok vani još ima svijetla, tada se često ne mora niti paliti unutarnja rasvjeta.
Kod eksterijera je već duga priča. Ovisno o tome snimate li s naglaskom na neku građevinu ili pak okoliš oko sebe, treba odabrati vrijeme dana kada sunčeva svijetlost najbolje naglašava željene teksture.

Za slikanje se obično koriste širokokutni i fisheye objektivi iako se može raditi i sa objektivima veće žarišne duljine poput recimo 50mm objektiva koji se koriste za portretnu fotografiju i vrlo su oštri. Ovisno o tome koji objektiv koristite toliki će biti i potrebni broj slika za prikazivanje cijele sfere od 360 stupnjeva. Sa objektivom "riblje oko" moguće je kvalitetno snimiti cijelu panoramu sa svega 8 slika. Tako recimo da ukoliko se slika nekakav apartman i želi se prikazati kuhinja s blagovaonom, dnevni boravak, dvije spavaće sobe, kupatilo i balkon, biti će potrebno 6 panorama. Za to nam treba najmanje 48 fotografija. Često je potrebno i više kako bi se dobilo lijep pogled kroz prozore a ne samo bijelo svijetlo što je ustvari rezultat preeksponiranosti. Ćesto se najmerno ostavlja bjelina, ukoliko nema ničeg lijepog ni važnog za vidjeti kroz prozor ili se pak želi prikriti lokacija nekretnine. Mogu se naravno snimati i noćne panorame no to opet zahjeva više vremena i znanja. Ovo smo vam opisali kako bi shvatili zašto virtualna šetnja ne može vrlo jeftin proizvod. Potrebno je ljudsko vrijeme i profesionalna oprema a to sve košta.
Ovisno o sposobnostima fotografa ovisiti će i kvaliteta panorama a sama virtualna šetnja je više stvar programa koji se koristi te znanja o kodiranju HTML, XML i drugim programskim jezicima.

Zašto izraditi virtualnu šetnju?
Često si ljudi postavljaju to pitanje jer virtualnu šetnju nije moguće prikazivati na svakom oglasniku i u društvenim mrežama, što se najčešći oblik korištanja interneta. Dakle odgovor je jednostavan.
Ako želite biti u korak s vremenom i priuštiti korisnicima interneta da dobro razgledaju određeni prostor ovo je najbolje rješenje. Izrada jednostavne web stranice nije zahtjevna i mnogi to već znaju sami a ostali mogu platiti stručnjacima i dobiti gotovo rješenje. Danas je web stranica postala najjeftinije sredstvo oglašavanja a ujedno i zamjena za vizit karte, CD i kataloge. Za prikazivanje virtulnih šetnji nije potreban nikakav dodatni program. Potreban je samo Flash player koji je standardno ugrađen u sve najpoznatije preglednike (Explorer, Chrome, Firefox, Opera, Safari...). Dakle potrebno je samo zakupiti hosting na nekom serveru putem tvrtki koje se time bave i postaviti na disk sve datoteke vitualne šetnje. Isto se pokreće običnim HTML kodom kojeg dobijete od osobe koja je izradila šetnju. U nekim slučajevima nećete dobiti datoteke već samo "kod" koji će pokretati šetnju smještenu na drugom serveru, zbog zaštite tajnih djelova koda.

U svijetu je ovaj oblik prezentacije vrlo korišten i raspotranjen te se izrada naplaćuje mnogo više nego u Hrvatskoj. Kod nas je to svaki dan sve popularnije a razvile su se i tehnike snimanje videa u 360° koje se počinju primjenjivati već i u Hollywood-u. Nije li vam draže kad možete unaprijed bolje razgledati prostor koji želite posjetiti? Lakše ćete odlučiti gdje želite ići ili koju nekretnu želite kupiti. I naravno neće biti neugodnih iznenađenja oko izgleda apartmana ili kuće za odmor koju ste iznajmili. To što vidite u vitualnoj šetnji isto je ono što ćete vidjeti u stvarnosti kad to mjesto posjetite.

Kako nam je želja ovu tehnologiju progurati što više u svakodnevnicu i nekakav viši standard prezentacije, nudimo izradu po najpovoljnijim cijenama na tržištu. Tako ćete virtualnu šetnju apartmana dobiti već za 500-tinjak kuna. Budite među prvima koji će se odvažiti. Ima i drugih tvrtki koje se time bave i svi smo ustrajni da se to više koristi na internet stranicama. Kasnije kad to postane standard cijene mogu samo porasti. Jeftinije od ovoga ne može!
U izradi je oglasnik na kojem će se pojedinci moći samostalno oglašavati sa svojim podacima pa će tu biti omogućeno oglašavanje raznih sadržaja poput turističkih smještaja, restorana, zabavnih parkova, disko klubova i barova, nekretnina za prodaju i najam, ordinacija, ureda, salona, plovila i drugog. Za povoljnu cijenu oglašavanja moći ćete se vrlo kvalitetno prezentirati na mjestu koje će biti vrlo posjećeno. Sve virtualne šetnje koje do tada izradimo moći će se prikazivati i na našem oglasniku uz mogućnost interaktivne komunikacije, sistema registracije i drugih detalja koje vam nećemo sada otkrivati.

Kontaktirajte nas te se informirajte o svemu što vas zanima. Tu smo na vašoj usluzi.