Korisnička zona
Bilten novosti
Vaše ime
Vaš e-mail
Vaš e-mail

Mora li u oglasu za nekretninu biti naveden energetski razred i hoće li se to kažnjavati?

03.07.2013
Ministarstvo graditeljstva je dalo odgovor na aktualno pitanje nas agenata koje glasi: 
Mora li u oglasu za nekretninu biti naveden energetski razred i hoće li agencije biti kažnjavane ako takvu, necertificiranu nekretninu oglase?

Odgovor: Ukoliko se oglas za zgradu koje se prodaje objavljuje u medijima tada je potrebno u oglasu navesti i energetski razred te zgrade i to je odgovornost vlasnika.
Kazne za agencije nisu propisane ali Agencija - Posrednik u prometu nekretnina je ovlašteni posrednik nekretninama i kao takav je dužan poznavati važeće propise koji se odnose na područje njihove djelatnosti (u ovom slučaju propise koji se odnose na obvezu posjedovanja energetskog certifikata zgrade) te s istima upoznati stranke koje koriste njihove usluge.
Citirano sa stranice ministarstva: http://www.mgipu.hr/default.aspx?id=14510

Vrlo nekorektno od strane ministarstva i vlade! Nadajmo se da prvo vrijeme neće kažnjavati prodavatelje već davati upozorenja i rokove da se isti certifikat zatraži odnosno dobije. Kazna je zapravo propisana za prodavatelje vlasnike nekretnina koji istu otuđe bez da su u ugovoru naveli energetski razred. Međutim iz Ministarstva poručuju da se vlasnici mogu kazniti i za oglašavanje. Biti će sigurno pobune oko ove odredbe jer time blokiraju u potpunosti poslovanje svih agencija i oglasnika nakretnina. Poštovani prodavatelji, ako se želite osigurati od plaćanja kazni i omogućiti istovremeno nama posrednicima prodaju, pozivamo vas da se hitno javite kako bi predali barem zahtjev za izdavanje certifikata. To bi svakako inspektorima trebalo nešto značiti i možda vas zaštitilo od moguće kazne. Ne čekajte, zatražite ga odmah!
Preko nas možete naručiti i povoljno izraditi certifikat preko našeg suradnika koji je ovlašten za jednostavne i zahtjevne građevine. Dakle oni rade i hotele i druge poslovne nekretnine dok je većina drugih ovlaštena samo za jednostavne građevine. Pripazite kome dajete narudžbenicu!

Obveza certificiranja vrijedi za sve građevine veće od 50m2 brutto površine. Ukoliko se radi o jednostavnim građevinama 50-250 m2 brutto površine, cijena je kod nas fiksna 2.400,00 kn. Može biti nešto manja ukoliko posjedujete urednu projektnu dokumentaciju pa tako je moguće sniziti cijenu do 1.750,00 kn za postojeće građevine odnosno 1.400,00 kn za novoizgrađene građevine koje se uredno grade po projektu i pravilima struke.
Sve navedene cijene uključuju PDV.
Za sve ostale upite obratite nam se porukom ili telefonski. Navedite:
- radi li se o stambenom ili drugom objektu
- da li ima ugrađene neke centralne sustave grijanja/hlađenja koji građevinu svrstavaju u zahtjevne
- bruto površinu građevine (ukupna površina svih etaža)
- koje je godine izgrađena i kakvu projektnu dokumentaciju posjeduje te iz koje godine
- ime i prezime vlasnika građevine ili naziv tvrtke, adresa, telefon (fiksni / mobilni), email adresa i slično.
Zatim ćemo vam odgovoriti i dati ponudu te vas povezati s certifikatorom.
Rok za izradu certifikata ovisi o mnogo faktora a o tome ćete se dogovarati s certifikatorom ovisno o vašim potrebama. Uglavnom za prvu kategoriju možemo orijentaciono reći da treba do desetak dana za nove građevine, oko 2-3 tjedna za postojeće građevine s projektnom dokumentacijom i negdje oko mjesec dana za građevine bez ikakve dokumentacije. Rokove je ponekad moguće skratiti ovisno o području na kojem se nalazite i zahtjevnosti građevine.

Hrvatska Gospodarska Komora
Učitavanje ...
Županijska komora Pula
Učitavanje ...
Graditeljstvo
Učitavanje ...
Dizajn interijera
Učitavanje ...
Uređenje vrta
Učitavanje ...
Primjeri uređenja doma
Učitavanje ...
Događanja u Hrvatskoj
Učitavanje ...
Događanja u Istri
Učitavanje ...