Trošak grijanja sa visokim plafonom?

Često se ljudi pitaju kakve im troškove grijanja donosi visoki plafon i što je najbolje napraviti po tom pitanju. Treba li odustati od kupovine takvog stana?
Potrebno je reći da se po današnjim standardima u novogradnjama projektiraju visine od približno 2,65 - 2,85 m. Upravo zbog manjih troškova grijanja i bolje enrgetske efikasnosti. Poznato je da topao zrak uvijek ide u visinu i u visokim prostorima teško je postići ravnomjernu zagrijanost jer će donji slojevi uvijek ostati hladni. Danas i za to postoje kvalitetna rješenja poput podnog grijanja, toplinskih pumpi i raznih sustava za cirkulaciju toplog zraka koji uvlače već proizveden topli zrak iz gornjih slojeva do plafona te ga cijevima vode u niža područja blizu podova i tamo ga opet ispuhuju u prostor. A s druge strane, ta visina ima i svoje prednosti koje se osjete u ljetnim mjesecima. Hlađenje prostora klima uređajima mnogo je učinkovitije i manje se troši na struju. Hladniji zrak ostaje u donjim djelovima sobe i gura toplinu prema gore što čini prostor ugodnim za boravak.
Ovdje nećemo ulaziti u detaljniju analizu sustava grijanja već ćemo se zadržati na plafonu i što s njime napaviti. Da li izbjegavati kupnju takvih stanova ili ne? Pa zapravo je to vrlo jednostavno odgovoriti. Nema nikakve potrebe bježati od visokih plafona, dapače. Oni mogu biti jako korisni pri uređivanju i adaptaciji prostora. Ukoliko ne volite visoki plafon i velike raskošne lustere, a sviđa vam se lokacija stana, pogled, cijena i ostalo, slobodno ga kupite. Naknadno u bilo kojem trenutku možete pozvati majstore koji vam mogu spustiti plafon, i to u vrlo kratkom vremenu, uz male troškove. To se radi uglavnom ugradnjom gipsanih ploća (knauf). A tu postoje i dodatne mogućnosti da ispod knaufa provučete razne žice i cijevi. Pa tako možete provući žice za ozvučenje prostora, telefonske i internet priključke, struju, cijevi klima uređaja i slično. Sve se može izvesti bez štemanja zidova i neće se ništa vidjeti jer će sve biti izvedeno ispod spuštenog plafona. Vrlo je zanimljiva i mogućnost ugradnje stropnih klima uređaja koji su najbolji u klasi za ravnomjerno grijanje i hlađenje prostora.
Ukoliko možete dodati još malo novca vrlo je poželjno ugraditi zvučnu i toplinsku izolaciju. Time ćete potpuno ukloniti zvukove iz susjednog stana iznad vas i poboljšati energetsku efikasnost jer vam toplina neće odlaziti kroz plafon. To se lako može postići već upotrebom obične kamene vune stisnute između dva sloja gipsanih ploća. No ima i mnogo drugih tehnika.
Ako razmišljate o izgradnji galerije, imajte na umu da vam donji prostor mora zadržati minimalnu visinu od 2,4 m. Dakle teško da ćete to moći izvesti u bilo kojem stanu s visokim plafonom jer bi ukupna visina morala biti svakako preko 4 m a to već prelazi u drugu kategoriju u kojoj se za računanje neto koriste površine primjenjuje koeficijent 1.5 što znači da se recimo 30 m2 gleda kao 45m2. Stanovi u starim zgradama obično su visine od standardnih 2,65 do 4 m. Galerije se grade uglavnom u stanovima koji se nalaze na zadnjoj etaži zgrade tako što se povezuju s potkrovljem. U tom slučaju, dodavanjem glaerije često se mogu napraviti vrlo efektni estetski zahvati i podignuti funkcionalnost i iskoristivost prostora na višu razinu.
17.03.2013