Mogu li stranci iznajmljivati svoje nekretnine na dugoročni najam?

Da, mogu. Pod istim uvjetima kao i državljani Hrvatske. Potrebno je da sa drugom stranom sklope Ugovor o najmu za što oboje moraju imati Hrvatski OIB (osobni identifikacijski broj). To je broj koji dodjeljuje porezna uprava i može se zatražiti u svakoj njihovoj poslovnici. Putem tog broja osobe i tvrtke vode se u evidenciji obveznika plaćanja poreza i drugih državnih obveza. Danas se OIB dodjeljuje svakom novom vlasniku nekretnine što je uslov za upis vlasništva.
Nakon sklapanja ugovora o najmu, potrebno je da stranka (najmodavac) isti prijavi poreznoj upravi i da plaća porez u zakonskom roku, u visini ostvarenih prihoda. Za to nije potrebno vođenje knjigovodstva ali se moraju ispunjavati razne druge obveze pa mi nudimo i tu uslugu zainteresiranima koji se ne žele time zamarati. Između ostalog registirani smo za obavljanje računovodstvenih usluga.
Ukoliko netko želi svoju nekretninu iznajmiti dugoročno, a ne može ili ne želi voditi ljude i primati upite, može taj posao povjeriti nama kao ovlaštenoj agenciji ze posredovanje. Potrebno je s nama sklopiti Ugovor o posredovanju za najam/zakup i ugovoriti proviziju.
08.01.2013